Apeldoorn houdt vast aan China-reis
door JOHANNES RUTGERS
1 SEPTEMBER 2005 - APELDOORN - Het gemeentebestuur van Apeldoorn houdt vast aan de omstreden reis naar China. Eind september gaan vier mensen namens de gemeente naar Yichang om te kijken of er handelsbanden aan te knopen zijn. De burgemeester gaat niet mee.
De reis kost Apeldoorn naar schatting 30.000 euro. De gemeente betaalt namelijk ook de reis van een gezelschap van dansvereniging Phoenix, dat in Yichang een festival opluistert.
De voorgenomen reis riep de afgelopen tijd stevig protest op bij de gemeenteraad. Die voelt zich gepasseerd, ziet geen reden voor de reis en vindt bovendien de timing verkeerd. Maar alle reacties lijken burgemeester Fred de Graaf alleen maar te sterken in zijn standpunt. Hij veegt de vloer aan met de argumenten van verschillende politieke partijen. Of liever gezegd het gebrek aan argumenten, zoals de burgemeester het ervaart. Hij vindt de kritiek ‘kortzichtig’. B en w zien verschillende winstpunten voor de gemeente in China.
Definitief groen licht voor China
door JOHANNES RUTGERS
2 SEPTEMBER 2005 - APELDOORN - Twee wethouders, de gemeentesecretaris, een ambtenaar en dansvereniging Phoenix gaan eind september defintief op kosten van de gemeente naar China. De gemeenteraad besloot gisteravond de zaak niet op de spits te drijven nadat uitvoerig was benadrukt dat burgemeester en wethouders de hele kwestie verkeerd hebben aangepakt.De reis naar China kwam vorige week aan het licht. Apeldoorn gaat in op een uitnodiging van de miljoenenstad Yichang voor een cultureel festival, in de hoop wegen te openen voor handelscontacten op de lange termijn. Meteen kwam er stevige kritiek op de reis: de gemeenteraad stelde dat er geen enkele goede argumenten voor de reis bekend zijn en dat burgemeester en wethouders op eigen houtje opereren. De Kamer van Koophandel morde bovendien dat er geen afvaardiging van het bedrijfsleven is uitgenodigd.
Gisteravond riep de gemeenteraad burgemeester en wethouders op het matje, nadat GroenLinks de kwestie had aangeslingerd. Wethouder Jaap Wortman deed daarop een knieval namens dat college; hij erkende dat de reis meteen goed onderbouwd had moeten worden gepresenteerd. De raad benadrukte dat nog eens door vrijwel unaniem een motie van treurnis aan te nemen. Alleen ChristenUnie en Leefbaar Apeldoorn- raadslid Roeli Maertens vonden die tik over de vingers van het college niet meer nodig.
Voor geen enkele partij bleek de kwestie ernstig genoeg om er een echt politiek drama van te maken. Hoewel het college niet werkelijk met nieuwe argumenten kwam, besloot de raad zich neer te leggen bij het gegeven en dan maar te gaan regelen hoe zoiets in de toekomst moet verlopen. Daarom zal er binnenkort een principiële discussie komen over de rol die Apeldoorn moet spelen bij internationale handel.
Wethouder en loco-burgemeester Marja van der Tas zegt, als hoofd van de missie, geen extra druk te voelen om de missie te laten slagen. Een suggestie van GroenLinks en D66 om in China respectievelijk milieuproblemen en mensenrechten aan de orde te stellen, laat Van der Tas voor wat ze zijn. Apeldoorn is een te kleine partij om zich serieus in dergelijke kwesties te mengen, meent het college.